Fysioterapi
Hva er fysioterapi?
Fysioterapi er et praktisk og tradisjonsrikt fag som er i stadig utvikling og setter krav til akademisk kompetanse, kritisk tenkning og nyskaping. Studiet består av både teori og praksis.
Fysioterapeuter jobber med kropp og bevegelse for å fremme god helse. En fysioterapeut forebygger og behandler skader og sykdommer som gir smerter og/eller nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet. Behandling er basert på undersøkelse og vurdering av pasientens problem og hva pasienten selv ønsker hjelp til. Målet er at pasienten kan utvikle, gjenvinne eller holde ved like funksjonsevnen, utnytte egne ressurser og bidra aktivt i å bedre egen helse. For å få til dette er det viktig at pasienten og fysioterapeuten utvikler et trygt og tillitsfullt forhold.
Hva gjør fysioterapeuter?
Fysioterapeuter behandler enkeltpersoner i alle aldre, men kan også jobbe helsefremmende og forebyggende mot enkeltpersoner, grupper og på samfunnsnivå. Fysioterapeuter samarbeider ofte med annet helsepersonell. Fysioterapeuter arbeider i den kommunale helsetjenesten, på sykehus, institusjoner og i bedriftshelsetjeneste. Mange arbeider på private fysikalske institutt. Fysioterapeuter kan også arbeide hos fylkeslegen, helsetilsyn og departement.
«Fysioterapeut» er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. For å få autorisasjon må man etter endt utdanning gjennomføre ettårig, lønnet turnustjeneste.
Fysioterapeuter er en viktig del av et tverrfaglig rehabiliteringstilbud. Med økt omfang av – og større kompleksitet i problemstillinger hos pasientene i kommunehelsetjenesten, er fysioterapeutens kompetanse i å vurdere sammenhenger mellom funksjonsproblemer og bidra til tiltak og opptrening som kan styrke pasientens funksjonsnivå helt sentral.
Barn med ulike sykdommer og skader har behov for fysioterapi. Fysioterapi er også aktuelt ved usikkerhet knyttet til barnets utvikling. Fysioterapeuter jobber
i samarbeid med foreldre, helsesøstre, barnehage og skole for å tilrettelegge og stimulere til deltakelse og bevegelsesutfoldelse/-glede for alle, og på måter som bidrar til integrering.
Fysioterapeuter har et viktig bidrag i hverdagsrehabilitering med fokus på trening, funksjon og hjelp til selvhjelp. Trening for eldre med begynnende funksjonssvikt er et viktig fallforebyggende tiltak.
Fysioterapeut behandler et bredt spekter av pasienter i alle aldre fra kortvarig opptrening etter skade eller operasjon til mennesker med sammensatte og/ eller kroniske lidelser som trenger oppfølging over lang tid.
Dersom fysioterapeuten kommer over tilstander som trenger medisin hjelp fra fastlege eller andre spesialister, vil pasienten bli rekvirert videre til riktig oppfølgning. Dette kan variere fra spesialist innen ortopedi, nevrologi eller annet relatert helsehjelp.
Fysioterapauter passer for alle personer i ulike aldre. De mest vanlige tilstandene som personer oppsøker fysioterapeut for er:
- Opptrening før og etter operasjon
- Opptrening etter bruddskader
- Opptrening etter strekk/avrivning av muskulatur eller leddbånd
- Opptrening av bekkenbunn etter fødsel eller ved stressinkontinens
- Skadeforebygging
- Løpsanalyse (relatert til løpsplager eller bedre prestasjon)
- Styrke- og funksjonstester
- Retur til idrett
- Nervesmerter (isjas / spinal stenose)
- Idrettsskader
- Overtrening
- Overbelastninger i sene eller muskulatur
- Artrose ("slitasjegikt")
- Hodepine og migrene
- Svimmelhet (BPPV)
- Kjeveplager
- Skuldersmerte (senebetennelse, impingement, kastskulder)
- Albuesmerter (tennisalbue, golfalbue, musearm)
- Håndleddsmerter (karpaltunnelsyndrom)
- Smerte og stivhet i nakke og rygg
- Prolaps
- Bekkenleddsmerter (bekkenløsning, bekkenleddsyndrom)
- Kneskader (menisk, sidebånd, korsbånd)
- Knesmerte (patellofemorale smerter, jumper’s knee, runner’s knee, hoffas syndrom)
- Leggsmerte (beinhinnebetennelse, stressfraktur, akillesplager)
- Ankel og fotsmerte (overtråkk, plantar fascitt, stressfraktur)
Vi har fysioterapeut i alle våre lokaler.
Når man kontakter klinikken så er det vanlig at vi spør etter pasientens problematikk slik at vi får et kort bilde av pasientens tilstand. Dette blir da tatt til vurdering på videre oppfølgning.
Hos United Medical er alle prisene det samme. For 25 min koster det 690kr og for 55 min koster det 1090kr.