Hopp til innholdet

Akupunktur

Hva er akupunktur?

Akupunktur er et praktisk og tradisjonsrikt fag med røtter så langt tilbake som 2000 år og som sannsynligvis er det eldste medisinske systemet vi kjenner til. Ordet akupunktur kommer av de latinske ordene acus; nål/spiss, og punktur; punktere/stikke. Kineserne kaller det Zhen Jiu som betyr nåling og varming. Den eldste skriftlige kilden funnet som nevner akupunktur går tilbake til sen Warring States periode (475-221 f.Kr) og Han dynastiet (206 f.Kr-220 e.Kr). I den klassisk medisinske litteraturen finner vi beskrivelser av anatomi og fysiologi, patofysiologi og diagnostiske prinsipper i tillegg til nåleteknikker og beskrivelse av akupunkturpunkter og deres funksjon.

Det finnes mange retninger og skoler innenfor kinesisk medisin, men de bygger på de samme grunnleggende prinsippene (Unschuld 1985). Faget har vært i stadig utvikling i alle disse årene, og setter krav til både teoretisk og praktisk kompetanse hos utøveren. Tradisjonell kinesisk medisin (TKM) omfatter flere behandlingsformer i tillegg til akupunktur; blant annet urtemedisin, kostholdterapi, moxa (varme), kopping, tuina-massasje og treningsformer (qi gong og tai ji).

Young woman undergoing acupuncture treatment, closeup
Young woman undergoing acupuncture treatment, closeup
Young woman getting acupuncture treatment in therapy room
Young woman getting acupuncture treatment in therapy room

Akupunktur som en behandlingsform

Akupunktur er en trygg behandlingsform når den utføres av akupunktører som praktiserer i tråd med kunnskapsbasert praksis. Individuell diagnostikk, behandling og oppfølging er tilpasset hver pasient under ulike trinn av behandlingen. Når det gjelder ivaretakelse av pasientsikkerhet er dette først og fremst knyttet til bruk av akupunkturnålene og hygiene, men også medisinsk kunnskap og evne til å identifisere alvorlige sykdommer. Forskning har vist at skadeomfang minimeres når utøveren har adekvat akupunkturutdanning, og øker når utøveren har kortere kurs i nålebehandling.

En akupunktur behandling starter alltid med en samtale om deg og en grundig gjennomgang av din sykehistorie (anamnese). Her er det viktig at du med egne ord beskriver dine smerter og plager. Underveis vil akupunktøren stille oppfølgende spørsmål relatert til eventuelle sykdommer, tidligere plager, søvnproblemer, stress og så videre. På denne måten får vi som akupunktøren all den informasjonen vi trenger for å finne sammenhengene mellom dine plager, din kropp og din hverdag.

Vi tar oss med andre ord god tid til å bli kjent med deg. Det er denne samtalen som legger grunnlaget for videre undersøkelser, og som muliggjør en individuell behandling.

Dersom akupunktøren kommer over tilstander som trenger medisin hjelp fra fastlege eller andre spesialister, vil pasienten bli rekvirert videre til riktig oppfølgning. Dette kan variere fra spesialist innen ortopedi, nevrologi eller annet relatert helsehjelp.

En akupunktør oppsøkes ofte ved følgende smerter og plager i muskel- og skjelettsystemet:

 • Kroniske smerter relatert til rygg-, bryst- og nakkesmerter
 • Nakke, skulder og albue
 • Hofte og underekstremiteter
 • Hodepine, migrene, svimmelhet og balanseproblemer
 • Kjeveplager
 • Graviditet, bekken og andre plager i forbindelse med svangerskap
 • Postoperative tilstander (både før og etter operasjoner)
 • Søvnløshet
 • Astma relaterte vondter
 • Mage, tarm og fordøyelse
 • Stress og depresjon

 

Vi har akupunktur i alle våre lokaler.

Når man kontakter klinikken så er det vanlig at vi spør etter pasientens problematikk slik at vi får et kort bilde av pasientens tilstand. Dette blir da tatt til vurdering på videre oppfølgning. Hos United Medical er alle prisene det samme. For 25 min koster det 690kr og for 55 min koster det 1090kr.